Zioła

Ta grupa roślin zdobywa coraz większą popularność z uwagi nie tylko na walory estetyczne, ale przede wszystkim smakowe. Łatwość uprawy sprawia, że każdy może mieć zdrowe i smaczne zioła z własnego ogródka. Zapraszamy do zapoznania się z naszą kolekcją.

Wybrane odmiany
Zioła

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum)

Jest to roślina jednoroczna, nazywana "Królową ziół". Ma duże, aromatyczne, zielone lub bordowe liście w zależności od odmiany. Uprawiana jest z siewu lub częściej z rozsady. Liście dodajemy do potraw, zup, sosów, sałatek.

Cechy roślin
  • Cecha rośliny
    Cecha rośliny
  • Stanowisko
    Stanowisko
  • Wysokość
    Wysokość
  • Odporność
    Odporność

Jadalna

Preferuje stanowisko słoneczne

Osiąga wysokość 50-60cm

Nie zimuje w naszym klimacie

Zioła

Lubczyk lekarski (Levisticum officinale)

Jest rośliną wieloletnią, silnie krzewiącą się. Lubczyk powszechnie znany jest jako "maggi", co zawdzięcza silnemu zapachowi tej przyprawy. W dawnych wierzeniach przypisywano mu magiczną moc, uważano że dodany do potraw, przynosi szczęście w miłości. Obecnie najczęściej używany jest do zup, surówek, sałatek, sosów, farszów, mięs, zwłaszcza baraniny.

 

Cechy roślin
  • Stanowisko
    Stanowisko
  • Wysokość
    Wysokość
  • Odporność
    Odporność

Preferuje stanowisko słoneczne

Dorasta do 150 cm

Zimuje w naszym klimacie

Zioła

Mięta (Mentha spp.)

Jest rośliną wieloletnią, dość ekspansywną. Ceniona przede wszystkim za swój niepowtarzalny smak i aromat. Najpowszechniej używaną jest mięta pieprzowa oraz zielona, gdyż są podstawowymi składnikami past do zębów, gum do żucia, herbat ziołowych. Znamy około 30 gatunków mięt, m.in.: pomarańczowa, truskawkowa, czekoladowa, jagodowa, wonna. Używamy głównie liści, dodając je do sosów, sałatek, kompotów, drinków. Ceniona w kuchni orientalnej oraz śródziemnomorskiej.

Cechy roślin
  • Stanowisko
    Stanowisko
  • Wysokość
    Wysokość
  • Odporność
    Odporność

Preferuje stanowisko słoneczne/półcieniste

Od 50 - 90 cm

Zimuje w naszym klimacie

Zioła

Oregano/Lebiodka (Origanum vulgare)

Jest rośliną wieloletnią o lekko płożącym pokroju. Była znana już w starożytności. Ceniona ze względu na swoje aromatyczne liście. W dawnych czasach wykorzystywana jako substytut herbaty oraz tytoniu. Obecnie popularna jako przyprawa w kuchni śródziemnomorskiej - dodawana do pizzy, sosów pomidorowych, makaronów. Jest także składnikiem alkoholi oraz kosmetyków.

Cechy roślin
  • Stanowisko
    Stanowisko
  • Wysokość
    Wysokość
  • Odporność
    Odporność

Preferuje stanowisko słoneczne

Od 20 - 80 cm

Zimuje w naszym klimacie

Zioła

Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis)

Jest krzewem pochodzącym z basenu Morza Śródziemnego, słabo odpornym na mrozy. Liście są aromatyczne, cenione jako dodatek do potraw mięsnych a także alkoholi. Pamiętajmy, że w naszym klimacie jest to roślina doniczkowa, którą możemy bez problemu zimą przechowywać w domu.

Cechy roślin
  • Stanowisko
    Stanowisko
  • Wysokość
    Wysokość
  • Odporność
    Odporność

Preferuje stanowisko słoneczne

Dorasta do 150 cm

Nie zimuje w naszym klimacie

Zioła

Tymianek pospolity (Thymus vulgaris)

Jest to roślina wieloletnia, częściowo zimozielona, nazywana również macierzanką. Znanych jest ponad 100 odmian tymianku, ale tylko ogrodowy i cytrynowy używane są jako przyprawy. Najczęściej dodawany jest do mięs, pasztetów, pieczeni, sałatek, zup oraz likierów. Ziele tymianku cytrynowego jest polecane jako napar (herbata) przeciwkaszlowy. Jego właściwości bakteriobójcze znane były już w starożytności.

Cechy roślin
  • Stanowisko
    Stanowisko
  • Wysokość
    Wysokość
  • Odporność
    Odporność

Preferuje stanowisko słoneczne

Od 20 - 30 cm

W naszym klimacie słabo zimuje

Zioła

Majeranek pospolity (Origanum majorana)

Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia o drobnych, aromatycznych liściach. Stanowi niezbędny składnik zup fasolowych, grochowych oraz mięs. Ceniona również w kosmetyce z uwagi na słodkawy zapach. Roślina miododajna. Często mylona z oregano.

Cechy roślin
  • Stanowisko
    Stanowisko
  • Wysokość
    Wysokość
  • Odporność
    Odporność

Preferuje stanowisko słoneczne

Od 30 - 50 cm

W naszym klimacie nie zimuje

Zioła

Melisa lekarska (Melisa officinalis)

Jest to roślina wieloletnia, dość ekspansywna, łatwa w uprawie. Liście o aromacie cytrynowym dodane do letnich napojów wspaniale ugaszą pragnienie. Świeże lub suszone liście polecamy również do ryb, sałatek, ogórków, kompotów, drinków. Roślina miododajna. Dawniej chętnie uprawiana w przyklasztornych ogrodach i wykorzystywana do wyrobu nalewek.

Cechy roślin
  • Stanowisko
    Stanowisko
  • Wysokość
    Wysokość
  • Odporność
    Odporność

Preferuje stanowisko słoneczne

Od 60 - 100 cm

W naszym klimacie zimuje

Zioła

Szałwia lekarska (Salvia officinallis)

Jest to roślina wieloletnia o kosmatych i aromatycznych liściach. Wyróżnia się gorzkawym smakiem, dlatego nie należy jej używać w dużych ilościach. Znana była już w starożytności, gdzie uchodziła za symbol zdrowia i długowieczności. Doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi, sosami, zupami, twarogiem oraz sałatkami.

Cechy roślin
  • Stanowisko
    Stanowisko
  • Wysokość
    Wysokość
  • Odporność
    Odporność

Preferuje stanowisko słoneczne

Od 30 - 60 cm

Zimuje w naszym klimacie